Eritreisk bryllup i Målselv

Jeg har ikke vært i så mange bryllup i Målselv. Men ett av de mest minneverdige er det Eritreiske bryllupet jeg var gjest i den 13.juli. Jeg var ikke der som fotograf men hadde selvfølgelig med meg mitt Nikon D800 og Sigma 50mm f1.4 for å dokumentere det jeg opplevde.

Vår ankomst

Festlokalet.

Da vi ankom må jeg si at jeg lurte på hva vi gikk til. Jeg kjente en del av gjestene men var usikker på hvor mange lokale som var invitert. Vi ble møtt med smil og fikk en hyggelig velkomst av feststemte mennesker. Som gode nordmenn så var vi tidlig ute og var nesten litt redd for å komme for sent. Festlokalet var pyntet staselig og det var gjort flid i oppsett, mat og scene.

Det første inntrykket jeg fikk gjorde at jeg ble oppmerksom på hvor restriktiv vi nordmenn egentlig er. Vi er skeptiske til nye mennesker og nye kulturer, men her ble vi møtt av hjertevarme mennesker som virket oppriktig glade for at vi kom. Jeg, på den andre siden, holdt meg litt i bakgrunnen og var litt sjenert sammenlignet med gjestene. Brudeparet var ennå ikke kommet.

Lenge før brudeparet kom fikk vi flere henvendelser om at vi bare måtte begynne å spise. Personlig så venter jeg alltid til brudeparet kommer av respekt for deres dag. Verstskapet så ikke ut til å bry seg om dette og var veldig oppmerksom på at vi skulle ha det bra.

Brudeparets ankomst

Bryllup i målselv
Brudeparets ankomst

Brudeparet kom nesten halvannen time etter at vi skulle møte til middag. I forkant fikk alle utdelt avkappede grener til å vifte med. Brudeparet kom i en bilkortesje med bilhorn som hørtes langt unna. Alle gjestene sto ute for å ta i mot brudeparet og det ble spilt trommer og danset da de kom ut av bilen. Slik har jeg aldri opplevd et bryllup i Målselv…eller noen andre steder for den saks skyld. Gjestene danset i ring og var ekstatisk glade da paret kom. Dansen ble anført av mennene.

Ringdans ved brudeparets ankomst

Etter dansen fortsatte trommene å spille og brudepar og alle gjestene gikk samlet inn i festlokalet mens det ble hoiet, jublet, danset og viftet med grener. Dette var en skikkelig bryllupsankomst helt annerledes enn de jeg tidligere har opplevd. Brudeparet ble jublet og danset inn i lokalet og satt på en scene rigget for de i enden av lokalet.

Trommer og feiring ved brudeparets ankomst
Brudeparet midt i flokken av mennesker
Eritreisk bryllup i Målselv
Brudeparet og forloverne satt på sin egen scene

Maten

Maten var en blanding av norsk catering fra Bardufosstun og Eritreisk mat. Det viste seg at de hadde bestilt norsk mat for å være sikker på at det var mat vi likte. Jeg ville selvfølgelig smake på deres mat og det viste seg å være sterkt. Enkelte av de norske gjestene ble ganske røde i toppen.

Vi ble henvist til å begynne å forsyne oss FØR brudeparet. Det rimte ikke helt for min del, men det viste seg igjen at de var veldig nøye med å passe på at vi hadde det bra og at vi ikke skulle være sultne. I tillegg ble vi henvist til den norske maten, noe de sikkert antok at vi ville ha for deres mat var litt sterk. Der hadde de også dekket på med glasstøy og metallbestikk. Brudeparet og de øvrige gjestene tok mat på pappfat og spiste med hendene. Enda en liten gest for å sikre seg at vi hadde det bra.

Festen

Vi ble ikke så veldig lenge på festen, men det var en flott opplevelse. Dans og musikk var sentralt i festen i motsetning til i et norsk bryllup. Det er selvfølgelig musikk og dans der også, men alkoholen har en stor plass i et norsk bryllup. Jeg er ingen danser så jeg holdt meg i bakgrunnen, men flere andre norske hev seg med i dansen og ble møtt med stor glede og med store smil.

Hår og bekledning

Håret til mange av damene var utrolig flott. Det var tydelig at det hadde gått mange timer med til å ordne flettene.

Hårpryd og nasjonaldrakt

Gjestene

Når vi inviterer til et norsk bryllup så har vi en gjesteliste som vi forholder oss til. Det var ikke slik denne kvelden. Det kom og gikk folk hele tiden og det var ikke bare Eritreere og Etiopere som var der. Gjester fra Syria, Somalia, Sudan og sikkert mange andre land kom og gikk. Gjestfriheten var overveldende og så lenge det var mat så var det mat til alle de som ønsket å spise. Rausheten som jeg lærte de har spant seg lengre enn jeg først trodde. De har et genuint ønske om å ta vare på de menneskene som er i nærheten av de. Kanskje noe vi i Norge kan lære.

Oppsummering

Dette er jo en fotoblogg så jeg må blande inn litt foto i dette. Jeg har nevnt hva jeg hadde med meg av utstyr. Det er lenge siden jeg har hatt et objektiv som har blender f1.4, og før jeg kjøpte 50mm vurderte jeg andre brennvidder. På et fullformatskamera så er 50mm en flott og allsidig brennvidde. Kombinert med f1.4 som største blender så kan man ta bilder innendørs uten å tenke på å gå då høyt på ISO. Jeg tok mine bilder innendørs med lukker 1/320sek, blender f1.4 og ISO640.

Takk til Aron og Lemlem for invitasjonen. Det ble satt meget stor pris på.