Ferie med mobil- og kompaktkamera

Jeg dro på ferie med kona til Kreta i en uke på sensommeren. Fordi jeg skulle pakke lett skulle jeg ikke ta med speilreflekskameraet. I stedet skulle jeg belage meg på å ta alle bilder med min iPhone 8 og et Canon G1x MkII. I hverdagen bruker jeg et Nikon D4s eller et Nikon D800 av mange ulike grunner. Etter å ha tilbragt en uke med mobil- og kompaktkamera ble jeg enda mer glad i mine speilreflekskamera.

Det er alltid moro å ha gode bilder fra ferien. Normalt trenger man ikke mer enn noen få megapixler for å legge et bilde på Instagram eller Facebook. Kvaliteten på bilde og innhold derimot er, for meg, viktig når jeg skal dele bilder.

Bilde fra ferie. IPhone 8
Cosmos restaurant i Platanias, Kreta. IPhone 8 – kvelds-/nattbilde

IPhone på ferie

IPhone er verdens mest brukte kamera men kvalitetsmessig har den langt igjen til å sammenligne seg med speilrefleks. På bilder med høy ISO (Natt/kveld) så er kvaliteten helt OK på små instagrambilder. På litt større bilder derimot så er kvaliteten grusom sett med mine øyne. Detaljene er for grumsete, det er mye bevegelse i bildene pga lang lukkertid og fargene kommer ikke riktig fram.

Flere av de jeg kjenner framhever derimot egenskapene til Huawei når det kommer til nattbilder. I min verden så produseres ikke Huaweis smarttelefoner foto. De produserer et bilde basert på kunstig intelligens som lager en representasjon av verden slik Huawei mener den var. Dette er ikke foto ettersom det er en datamasjon som setter sammen bildet. Mulig jeg er gammeldags men det er, for meg, ikke fotografering men bildeproduksjon. For meg er dette på samme måte som de som skaper bilder i Photoshop. Det er flotte resultater, men det er likevel ikke fotografering det er snakk om.

I tillegg til kvaliteten på bildene så savner jeg mulighet til å ha kontroll på innstillingene på mobilkameraet. Det er sikkert mulig å installere en app som kan hjelpe meg å kontrollere blender, lukker og ISO. Men jeg er, på lik linje som alle andre, interessert i å ta bilde med mobilen raskest og enklest mulig. Det er heller ikke naturlig for meg å endre innstillinger på mobilkameraet. Det tror jeg de fleste er enig med meg i. Det ville vært langt vanskeligere å selge smarttelefoner dersom man måtte endre innstillinger manuelt for hvert bilde man skulle ta.

Ferie bilde
Canon G1x II. 62mm (168mm fullformat), 1/320sek, f3.9, ISO640

Kompaktkamera på ferie

Det skrytes mye av kompaktkamera i fotopressen. Det er egentlig med rette for bildekvaliteten er absolutt bra. Etter at mobilkameraene gikk fra bittesmå bildesensorer til sensorer på 1/2.3 tomme og helt opp til 1/1.7 tomme har kameraprodusendene måtte endre sin strategi. De gamle kompakte digitalkameraene hadde bildesensorer som var 1/2.3 tomme eller mindre. Nå finner man nesten ikke bildebrikker mindre enn 1 tomme i kompaktkamera. Det gjør at bildekvaliteten er blitt langt bedre på kompaktkamera.

Men kompaktkamera sliter fortsatt med en del utfordringer. Mobilkameraet er enkelt og tar bildet for deg uten at du må gjøre annet enn å peke å klikke. Speilreflekskameraet krever litt mer innstillinger men når du vil ta bildet reagerer det lynrask og tar bildet samtidig som du trykker inn utløserknappen.

Canon G1x mkII – 1/100sek, f3,2, ISO640

Kompaktkameraet er dessverre litt mer lik mobilen på hastighet og respons mens det er verre enn speilrefleksen om man vil være kreativ. Når man trykker ned utløserknappen på et kompaktkamera så tar det litt tid til bildet tas. Dette skjer også på mobil så om man tar mye mobilbilder så er man vant til det.

Kreativ med kompaktkamera

Nå tar jeg utgangspunkt i meg og mine fotovaner. Når jeg tar bilder med et kamera ønsker jeg å ha mest mulig kontroll på innstillingene. Det skal i tillegg helst være så enkelt som mulig å gjøre endringer. Der bommer kompaktkameraet. Mens speilrefleksen har hjul og knapper for innstillinger over alt så må man inn i menyer og gjøre småjusteringer på en vanskelig måte på kompaktkameraet.

Jeg opplevde at kompaktkameraet ble for tidkrevende å bruke som et kamera på ferie. Når jeg er på ferie vil jeg ikke gjøre komopromisser på foto. Enten må bildet være superenkelt å ta – som med mobilen. Eller så må det være superenkelt å stille inn kameraet for å få et bilde av super kvalitet – som med speilrefleksen.

Ferie i Platanias , Kreta
IPhone 8

Konklusjon

Kompaktkameraet representerer det beste og det verste av fotografering. Personlig så tror jeg at mitt kompaktkamera kommer til å bli solgt i løpet av kort tid. Dersom ungene ønsker seg et kamera ut over mobilen så blir det et speilrefleks- eller speilløst kamera. Det er mer intuitivt, enklere og bruke og kvaliteten på resultatet blir så mye bedre.

Mobilen er på ingen måte en erstatter for speilrefleksen men mer et supplement. Der jeg har behov for enkle øyeblikksbilder for å dele med venner og familie er mobilen uovertrufffen. Det er enkelt å dele og jeg vet at kvaliteten på bildene aldri vil ende opp i en avis, et blad eller printes på papir.