Etter å ha lært alle funksjoner med kamera i blinde og i mørket den siste halvannen uke så var det å tide å teste kameraet skikkelig. Det finnes mange idretter i Norge men her nord er det stort sett fotball som er tingen. Jeg tok en kveldstur til Tromsø for å ta bilder av en kamp i Eliteserien.

Tromsø – Lillestrøm

Siden jeg har medlemskap i Norske Sportsjournalisters Forbund har jeg muligheten til å dra for å ta bilder uten at jeg nødvendigvis må ha akkreditering på forhånd. For å bli medlem må man bevise at man er en aktiv, arbeidende sportsjournalist/-fotograf. Jeg er det gjennom de jobbene jeg gjør for lokalavisa Nye Troms.

Uansett så var det Tromsø som skulle ta i mot Lillestrøm Tromsø hadde startet sesongen bra. Før denne kampen var det ingen tap på Alfheim men Lillestrøm ødela denne statistikken ved å vinne 1-2.

Innstillinger

Av kamerainnstillinger så begynte jeg å ta bilder med manuelle innstillinger kombinert med Auto ISO. Det var overskyet så lyset holdt seg stabilt. Jeg ønsker ikke å ha lukkertider lavere enn 1/800sek så jeg begynte på 1/800sek som ga ISO100-320 på f2.8. Etter hvert som kampen skred fram viste Tromsø seg fra sin beste side og ga oss sol. Siden stadion ligger halvveis i skyggen for kveldssola så gikk jeg fra manuelle innstillinger til blenderprioritet.
Når sola skinner på halve banen og den andre halve banen ligger i skyggen så blir det store forskjeller i lys. Mellom sol og skygge kan det være opp til 6 stopp med lys (ISO100 til ISO3200 eller 1/4000sek til 1/125sek lukker). Denne gangen var det ikke så ille. Jeg havnet på ISO640 på det høyeste og bildene kom ut som skarpe og gode med lukkertider på 1/1600sek til 1/5000sek.

Tethered og lærdommer

Det er lenge siden jeg har vært på en fotballkamp som dette for å ta bilder. Siden det ikke var et krav til å levere bilder så var det mer fokus på å opparbeide meg en arbeidsflyt. Jeg koblet kameraet til laptopen og overførte alle bilder direkte til harddisken. Alt kom opp i Lightroom hvor jeg gjorde en kjapp seleksjon av bilder som skulle behandles videre. Det jeg lærte er at Lightroom er så SIIIIIIIINNNNSYKT tregt når den skal behandle mange store bildefiler. I etterkant har jeg siktet meg inn på å bruke Photo Mechanic i mye større grad.

Selvfølgelig glemte jeg en stol. Den lille campingkrakken som alltid har ligget i boden og som aldri har brukt var selvFØLGELIG borte. Den dukker sikkert opp senere. Det var søndag så selvfølgelig(!) var Plantasjen åpen og jeg dro innom for å kjøpe en knebrett for å sette bena på når jeg satt på huk på stadion. Jeg står ikke når jeg tar bilder. Bildene blir så mye bedre når man sitter nede. Nå er jeg på utkikk etter en liten krakk jeg kan sitte på når jeg tar bilder. Tips tas i mot med takk.

Et lite knippe av bildene jeg tok :

270mm, f2.8, 1/4000sek, ISO640
220mm, f2.8, 1/4000sek, ISO640
240mm, f2.8, 1/5000sek, ISO640
120mm, f2.8, 1/2000sek, ISO640

 

Kommentarer